۲۰ دی ۱۴۰۱، ۱۳:۰۳

فعال محیط زیست خوزستان هشدار داد؛

سد «چمشیر» بلای جان حیات وحش/کدام حیوانات در معرض خطر هستند؟

سد «چمشیر» بلای جان حیات وحش/کدام حیوانات در معرض خطر هستند؟

اهواز- فعال محیط زیست خوزستان گفت: احداث و آبگیری سد چمشیر در رودهای خیرآباد و زهره باعث نابودی حیات وحش در این رودها و افزایش ریزگردها در کانون‌های فعال شرقی خوزستان می‌شود.

کرامت حافظی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر بیان کرد: رودخانه‌ها به عنوان شاهرگ حیاتی بی شک زیستمندان هر زیست بوم شناخته می‌شوند و رودهای «خیرآباد» و «زهره» با داشتن تنوع زیستی ارزشمند جایگاه ویژه‌ای دارند و گونه‌های مختلف حیات وحش را به خود جذب کرده‌اند.

عضو کمیته ثبت پرندگان ایران افزود: جنگل‌های رودخانه‌ای و بیشه‌های حاشیه این رودها، دشت‌های سیلابی، جلگه و مزارع کشاورزی که این رودها زندگی را به آنها اعطا کرده‌اند و پایاب رود زهره در بندر سجافی همگی اکوسیستم‌های ارزشمندی را ایجاد کرده است.

وی تاکید کرد: همه این امور وابسته به آورد آب شیرین از زاگرس کهگیلویه و بویراحمد است و هر گونه کاهش آورد آب به علت افزایش مصارف بالادستی و تغییر در تعادل چشمه‌های آب شور و شیرین می‌تواند برای این زیست بوم‌های رودخانه و حاشیه و اکوسیستم دریایی وابسته به رود زهره مخاطره ایجاد کند.

این فعال محیط زیست خوزستان عنوان کرد: هم‌اکنون این رودها به علت تغییرات اقلیمی و گرمایش جهانی زمین، دچار تنش‌های فراوان است که با اقدامات غلط بشری نیز تشدید می‌شود.

حافظی بیان کرد: رودخانه‌های خیر آباد و زهره زندگی بخش گونه‌های ارزشمند و در معرض انقراض فراوانی هستند از جمله گونه بسیار با اهمیت پرنده «خروس کولی اجتماعی» با درجه حفاظتی لبه پرتگاه انقراض (CR) در حاشیه رودهای زهره و خیرآباد رصد شده که زمستان گذرانی دارد.

وی اضافه کرد: همچنین لاک پشت دریایی پوزه عقابی نیز گونه دیگری با درجه حفاظتی ( CR) به شدت در معرض انقراض است که در ساحل سجافی هندیجان به علت آورد آب شیرین رودخانه زهره مکان مهمی برای تغذیه آبزیان دریایی محسوب می‌شود .

فعال محیط زیست خوزستان ادامه داد: امسال زادآوری لاک پشت دریایی پوزه عقابی در ساحل هندیجان ثبت شد و این منطقه از زیستگاه‌های ارزشمند در سواحل خلیج فارس است؛ ارزش این گونه‌ها که درجه حفاظتی (CR) به شدت در معرض انقراض جهانی دارند مانند درنای سیبری و یوز ایرانی است و باید شرایط حضور آنها را ایمن و مناسب کرد و جلوی تخریب‌های محیط زیست را گرفت .

عضو گروه ثبت پستانداران ایران تصریح کرد: ساحل سجافی در شمال خلیج فارس در پایاب زهره نیز محلی برای زیست پستانداران دریایی در خطر انقراض مانند دلفین گوژپشت با درجه حفاظتی (EN) و پورپویز بی باله با درجه حفاظتی (VU) آسیب پذیر است.

وی افزود: همچنین رودخانه زهره زیستگاه لاک پشت لاک نرم فراتی گونه در خطر انقراض جهانی (EN) است و سمور آبی اوراسیایی با درجه حفاظتی نزدیک تهدید (NT) در فهرست سرخ جهانی است که از زیست مندانی هستند که در خود رودخانه زندگی می‌کنند.

حافظی ادامه داد: در بیشه‌ها و جنگل‌های رودخانه‌ای و حاشیه رودخانه‌های خیرآباد و زهره نیز کفتار راه راه گونه در معرض تهدید جهانی (NT) و گونه‌های کمیاب پستانداران مانند رودک عسل خوار، شاه روباه، گربه کارآکال، گربه جنگلی، گربه وحشی ثبت شده که زمانی زیستگاه شیر ایرانی بوده است.

عضو کمیته ثبت پرندگان ایران اظهار کرد: پرندگان در معرض انقراض و آسیب پذیر فهرست سرخ جهانی مانند عقاب صحرایی، عقاب شاهی، عقاب تالابی و سنقر سفید از زیستگاه‌های ارزشمند این رودخانه‌ها بهره مند هستند.

وی اضافه کرد: پرنده کمیاب چکچک سیاه سرسفید در اطراف رودخانه زهره ثبت شده و پرندگان مورد حمایت مانند عقاب مارخوار، عقاب دو بردار، عقاب پرپا، دراج، سارگپه تاجدار و گونه‌های فراوان دیگر در حاشیه رودخانه‌های زهره و خیرآباد رصد شده‌اند و این مناطق جز مناطق با پتانسیل بالا برای گردشگری طبیعت، اکوتوریسم و پرنده نگری هستند.

حافظی یادآور شد: اهمیت حیات وحش فقط برای زیست بوم به تنهایی نیست بلکه ثبت و مشاهده حیات وحش در محیط‌های طبیعی نیز ارزش اقتصادی دارد و نباید با سد سازی افراطی و انتقال آب‌ها چرخه طبیعت و نظم الهی آفرینش را بر هم زد.

عضو گروه ثبت پستانداران ایران گفت: قطعاً سد چمشیر علاوه بر نابودی معیشت وابسته به آب هزاران ساله مردم حاشیه آن باعث نابودی تنوع زیستی ارزشمند و منحصر به فردی می‌شود که رودخانه‌های زهره و خیرآباد شاهرگ حیات آنها هستند و به علت این خسارات بزرگی که سد چمشیر به محیط زیست انسانی و محیط زیست طبیعی وارد خواهد کرد باید از ادامه روند مخرب آبگیری این سد توسط سازمان محیط زیست جلوگیری شود و نباید با اقدامات غلط بحران‌های زیست محیطی خوزستان را تشدید کرد.

کد خبر 5678524

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • عاشق وطنم ایران IR ۱۵:۳۸ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۰
      4 10
      هدر رفت آب شیرین بزرگترین خطر واسه ایران هست.
      • علی اکبر IR ۰۰:۲۸ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۲
        1 0
        میشه بفرمایید دقیقا منظورتون از هدر رفت چیه ؟؟؟?؟
    • حسین IR ۱۹:۳۹ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۰
      4 16
      سدبایدآبگیری بشه باآب گیری سد منطقه عمران وآبادمیشه کشاورزی رونق پیدا میکنه
      • ایرانی IR ۲۱:۳۹ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۰
        11 4
        یا نادانی یا خودتو به نادانی زدی
      • ایرانی IR ۲۱:۳۹ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۰
        8 5
        یا نادانی یا خودتو به نادانی زدی
    • حسین IR ۲۰:۰۴ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۰
      13 6
      آقااین سدازنظرفنی مشگل زیست محیطی دارد!!حالا دنبال پیچوندن افکارعمومی نباشید..تمام سازمان های که بدونه کارشناسی مجوزصادرکردن سعی دارن اشتباهشونو درپوش بزارن..اقااین سد دیوارهاش همه لایه نمکی هستن خرابش کنید.اجبازی نکنید ..
    • US ۲۱:۰۹ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۰
      9 4
      اینهم مانند بقیه کارها بی برنامه وبدون استفاده از متخصصین
    • IR ۲۱:۳۹ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۰
      1 9
      هدر رفتن اب شیرین و عدم جلوگیری از سیلاب در این منطقه خودش بزرگترین خسارت چندین ساله هست. به منفعات سد هم توجه بشه. حرف های کارشناسان اسرائیل در دوره کلانتری هم این مقوله کارشناسان بوده!
    • مهری یزدانی IR ۲۲:۳۷ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۰
      7 5
      خدایا این همه مشکل هست تو این کشور حالا بند کردن به حجاب خانم ها
    • IR ۲۳:۰۵ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۰
      9 1
      باتشکر از مهندس محمود احمدی نژاد و جناب مهندس حسن روحانی و جناب مهندس سید ابراهیم رئیسی که تمام همت خویش را برای ویرانی ایران بکار بستند بخدا واگذارتان میکنیم چون زورمان نمیرسد
    • نوید IR ۲۳:۵۵ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۰
      5 1
      سد نمکی هس
    • فضل IR ۰۱:۱۱ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۱
      4 0
      هیچکدام بلکه با بالا آمدن آب پناهگاه بسیار ی از حیوانات در اطراف دریاچه سد میشود
    • جبار غلامی IR ۰۷:۵۰ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۱
      5 0
      آنچه بنظر میرسد اینه که مجریان این سد فقط به دنبال منافع شخصی خودشون هستن و اصلا منافع ملی رو در نظر نگرفتن و نمیگیرن و مثل همه کارایه دیگشون این سد هم آبگیری میشه و هیج توجهی هم به نظرات متخصصین و دلسوزان این مرز و بوم نمیکنن
    • IR ۰۹:۴۶ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۱
      8 0
      مگر قبل از احداث سد گتوند نمی دانستند سازند نمکی پشت سد هست ساختن آب گیری کردن و منطقه را نابود یا در حال نابودی هست کسی از مسیولین اهمیت نداد مطمئن باشید سد چم شیر هم همین راه را خواهد رفت کسی از مسیولین اهمیت نمی دهد و باز خواست هم نمی شن
    • مهرداد IR ۲۰:۵۸ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۱
      0 4
      سد چم شیر هیوگونه تخریب محیط زیستی به همراه ندارد و اینها همه تبلیغات منفی است. دو سد بزرگ در استان ک. ب وجود دارد که یکیش کلا برای خوزستان و دیگری آبش تا بندر سیراف را سیراب میکنه چرا این دو سد آثار تخریبی ندارند.
    • Milad IR ۱۶:۲۰ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۲
      1 0
      شما یه نمونه از سد سازی موفق تووو ایران رو نشون بدین که مردم و محیط زیست رو داغون نکرده باشه. سد سازی مهمه. ولی اول باید کامل کارشناسی بشه که متاسفانه هیچ موقعی هیچ کاری تووو این خرای شده کارشناسی شده نیست. حالا بمونید و ببینید چه بلایی سر منطقه میاره ابگیری سد